çeviri

25 Eylül 2014 Perşembe

Bryce Amfitiyatrosu (Bryce Kanyonu Milli Parkı, Utah, ABD)


Kalker kayalarından oluşan tuhaf tepeler ve aşınan kısımlar inanılmaz bir görüntü oluşturuyor. giren çıkamaz :)

Tufa Tepeleri (Mono Gölü, Sierra Nevada, ABD)


Mono Gölü bir kapalı havza, yani su girebiliyor ancak çıkamıyor. Suyun buradan çıkmasının tek yolu kaynaması. Bilmem kaç derece sıcaklık cehennem gibi .

Şampanya Havuzu (Waiotapu Jeotermal Alanı, Yeni Zelanda)



Bu renkli sıcak su kaynağının yüzey sıcaklığı 74 santigrat derece. Baloncuklar ise sudaki karbondioksitin yüzeye çıkmasından kaynaklanıyor.

Hiller Gölü (Batı Avustralya)


Bilim insanları gölün rengini açıklamayı başaramıyor ancak pembeliğin alglerden kaynaklanmadığı kanıtlandı.Mliddle Adası, Batı Avustralya'nın güney sahilleri boyunca uzanan Recherche Takımadalarını oluşturan yüzden fazla küçük adadan biri. Göl, Middle Adası'nın gür ormanlarla kaplı kıyılarına gerçekten de beklenmedik bir renk katıyor.
Tuz toplayabilmek için gölün ortalarına doğru sandal ile açılan erkekler, yeterli miktara ulaşınca kıyaya dönüyor. Kıyıda ise roller değişiyor.

Balls Piramidi (Lord Howe Adası, Yeni Güney Galler, Avustralya)


Dünyanın en yüksek deniz tepesi olan 562 metrelik bu piramit tamamen doğal yollardan oluşmuş. Zaman, rüzgar ve su… Doğa bize her zaman harikalar sunmuştur işte bu da onlardan birisi :) çok da sanatsal olduğu söylenemz ama ziyaret etmek isteyenlere yardımcı olabilirim :) Bildiğin kaya yani çok da ilginç değil gezip görmek balık tutmak isteyenler için ideal bir yer olabilir. :)

Fil Kayası (Ateş Vadisi Eyalet Parkı, Nevada, ABD)


Bu doğal kumtaşı oluşumunu uzaktan bakıldığında gerçek bir filden ayırmanın imkanı yok. Fil Kayası ismini vermişler ama benim pek de file benzetemediğim kaya çeşidi. :)  Ama file benzemesede güzel sayılır doğanın sanatsal yönünü görmek gayet güzel.

Krater Gölü (Oregon, ABD)

Bu göl Mazama Dağı’nın yıkılması sonucu 150 yıl önce oluşmuş. Vay anasını inanılmaz güzel bir manzara 150 yıl önce oluşmasına rağmen daha dün oluşmuş gibi canlı duruyor. Denizin ortasında muhteşem bir dağ  manzarası :) 

Tuhaf Tepeler (Nambung Milli Parkı, Batı Avustralya)

Doğal kireçtaşından oluşan bu yapıların bazılarının yüksekliği 5 metreyi buluyor. Bu tepeler 25 bin ila 30 bin yıl önce denizin çekilip geriye deniz kabuklarını bırakması sonucu oluşmuş. 

Kayan Taşlar (Ölüm Vadisi, Kaliforniya/Amerika)

Her birinin ağırlığı 300 kilogramdan fazla olan bu taşların tamamen eğimsiz bu arazide nasıl kayabildiğini bilim insanları henüz açıklayabilmiş değil. Bilimsel olarak açıklanamayan şeyleri her zaman sevmişimdir :) Gizemli ve ilginç burayı ziyaret etmelisiniz. :)

Moeraki Kayaları (Yeni Zelanda)

dinozor yumurtasına benzeyen kayalar muhteşem
dinozor yumurtaları :)
Bu dev kayalar aslında okyanus tabanında oluşmuş ancak yüzyıllardır devam eden erozyon ve deniz çekilmesi sonucu bugün sahilin ortasında oturuyorlar. vay anasını :) sahilde aniden karşıma çıksa dinozor yumurtası diye korkabileceğim bir görünüme sahipler. :)

Güzellik Havuzu (Yellowstone Milli Parkı, ABD)

Güzellik havuzuna yakından bakış… Bu gölcük Kromatik Kaynak adı verilen yakınlardaki bir başka gölcüğe bağlı. Su birikintilerinin birinin seviyesi yükseldiğinde diğerininki düşüyor. 
gizli bir kapı
harika bir renk cümbüşü
İçinde kaybolduğunuzu düşünsenize belki değişik diyarlara açılan gizli bir geçittir. Hayalinizdeki fantastik ülkeye geçiş için gizli bir kapı :)

Dalga (Utah, ABD)

çölün oluşturduğu fantastik bir şekil
başka bir dünya
Bazıları kurgu filmlerindeki bilinmeyen gezegenleri andıran bu bölgelerin tamamı doğal oluşumlar. Ancak kimilerinin nasıl oluştuğunu açıklama konusunda bilim insanları bile kifayetsiz kalıyor... Jurassic döneminde yani yaklaşık 190 milyon yıl önce oluşan bu bölge Navajo kumtaşıyla kaplı. Kayaçların aşınmasıyla dalgalı bir görünüm ortaya çıkmış.